אחרי חודשים של מחאה, הפגנות, דיונים משפטיים ומאבק ציבורי, הורי בית הספר הייחודי "צמח" באשדוד יכולים לרשום ניצחון משמעותי: בית המשפט לעניינים מינהליים ביטל את החלטת עיריית אשדוד להעביר את בית הספר מרובע ח' לרובע המע"ר, והורה להשאירו במקומו.

בית הספר צמח. צילום: אורי קריספין
בפסק הדין, המשתרע על פני כ-35 עמודים, מתח השופט דניאל בן טולילה ביקורת חריפה על אופן קבלת ההחלטה וקבע כי היא התקבלה "בהיעדר סמכות", וכי ההליך נעשה "באופן חפוז, ללא הליך סדור ומעמיק, כשהוא רצוף פגמים, שלא בשקיפות נאותה".
עוד קבע בית המשפט כי העירייה העניקה משקל לשיקולי תשתיות ומבנה, אך התעלמה מהשיקול המרכזי – טובת התלמידים. בפסק הדין נכתב כי "בתוך הליך זה, נשתכחו תלמידי רובע ח' שלמדו בבית הספר צמח כשעשו כן מתוך בחירה מודעת", ובכך אימץ למעשה את אחת הטענות המרכזיות שהעלו ההורים לאורך המאבק.
השופט אף קבע כי העירייה לא בחנה חלופות סבירות, ובהן שיפוץ המבנה הקיים, שהיה מאפשר לשפר את תנאי הלימוד מבלי להעביר את בית הספר ממקומו. בנוסף נמתחה ביקורת על הליך שיתוף הציבור, לאחר שהתברר כי ההחלטה התקבלה עוד לפני שההורים התבקשו להביע את עמדתם.
פסק הדין כולל גם ביקורת על התנהלות העירייה מול בית המשפט. בין היתר נקבע כי התנהלותה התאפיינה ב"חוסר עקביות וחוסר שקיפות", וכי הוצגו טענות סותרות ואף הוסתר מידע מהותי במהלך ההליך.
בסיכום פסק הדין לא הותיר בית המשפט מקום לספק וקבע כי מדובר "בהחלטה שהתקבלה שלא כדין ושלא בסמכות", וכי היא "בלתי סבירה באופן קיצוני", ולכן יש לבטלה. בנוסף חויבה עיריית אשדוד לשלם להורי התלמידים הוצאות משפט בסך 40 אלף שקל.

עו"ד הלן גלבר
ועד הפעולה של הורי בית הספר בירך על ההכרעה ומסר כי מדובר ברגע מרגש עבור ההורים והילדים, לאחר שבית המשפט אימץ את טענותיהם וקבע כי המהלך שביקשה העירייה לבצע היה בלתי חוקי. ההורים הודו לצוות המשפטי שליווה אותם לאורך המאבק ולעו"ד הלן גלבר יו"ר האופוזיציה, והביעו תקווה כי בעקבות פסק הדין תיקח העירייה אחריות על התנהלותה בפרשה.
יו"ר האופוזיציה במועצת העיר, הלן גלבר, שליוותה את ההורים לאורך המאבק, מסרה כי: "פסק הדין הוא כתב אישום ציבורי ומשפטי חריף נגד דרך התנהלותה של עיריית אשדוד בראשות מר לסרי. קשה לקרוא את הדברים מבלי להזדעזע מעוצמת הביקורת שמותח בית המשפט על העירייה. קשה להאמין שבתחום החינוך נקבע על ידי בית משפט כי העירייה 'שכחה את תלמידי רובע ח' שלמדו בבית הספר צמח'. רק על קביעה מטלטלת זו מן הראוי שלסרי יתנצל באופן אישי בפני כל אחד מילדי בית ספר צמח!".
לדבריה, "פסק הדין הזה הוא תמרור אזהרה חד וברור לעירייה ולמר לסרי: אף אחד אינו מעל החוק, והכוח השלטוני חייב להיות מופעל בענווה, בשקיפות ומתוך שירות אמיתי לתושבים ולצרכיהם – ולא מתוך תחושה שהכול כבר הוחלט מראש ומשיקולים זרים".
גם בתנועת אשדודים בירכו על החלטת בית המשפט ומסרו: "עיריית אשדוד רוצה לקדם בית ספר ייחודי במע"ר? מעולה! אנחנו בעד, יש מספיק סוגי בתי ספר ייחודיים שאין בעיר האהובה שלנו. בית ספר דמוקרטי, מונטסורי, אנתרופוסופי, בי"ס ממלכתי-ממלכתי דתי משותף, בית ספר מכיל ומשלב עם ובלי צרכים מיוחדים, או אפילו בית ספר נוסף כמו בית ספר צמח ממש – כי רשימות ההמתנה גדולות מאוד ואולי סוף סוף לא יהיה צורך בהגרלה כדי 'להתקבל'. יש מספיק מה לעשות כדי לא לגרוע מתושבי רובע ח' את המענה הפשוט של בית ספר ליד הבית, כדי לא ליצור אפליה על רקע כלכלי, כדי לאפשר לעוד מילדי אשדוד שזקוקים לכך פדגוגיה ייחודית שיוצאת מהקופסא של החינוך הפורמאלי של בתי הספר כיום. לא או או… אלא גם וגם וגם וגם…".

יניב קקון ומאיר אברז'ל. צילום: אינדה פלינט תנועת אשדודים
רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו אלינו!
⇔
⇔ ![]()


