פועלים גם באשדוד. עמותת עלם.

הנוער באשדוד: יותר סמים, יותר ניצול מיני ויותר עוני

פורסם בתאריך: 6.7.17 11:08

     

הקיץ כבר כאן וגם החופש הגדול. היעדר מסגרת מהווה אתגר לא קטן מבחינתם של בני הנוער. כשאין לימודים ומסגרת מסודרת, פעמים רבות היום הופך ללילה והלילה ליום. חופשת הקיץ היא תקופה שבה החבר’ה הצעירים יכולים לצאת לבלות ולעבוד, אבל זהו גם פרק זמן שמזמן גירויים בעוצמה גבוהה וסכנות. עבור נערות ונערים שנמצאים בסיכון במהלך השנה, ימי הקיץ עלולים להיות קיצוניים עוד יותר.
באחרונה הגישה עמותת עלם (עמותה לנוער במצבי סיכון) את הדו”ח השנתי שלה לנשיא המדינה. באשדוד מפעילה עלם שתי תכניות: מרכז הפוך על הפוך שעוסק בייעוץ, במתן מידע ובליווי בני נוער וכן ניידת לילה שמסיירת בעיר ומסייעת לנוער שנמצא ברחוב. לפעילות שותפים תחום הנוער בחברה העירונית לתרבות הפנאי, מנהל החינוך בעיריית אשדוד ותכנית עיר ללא אלימות שפועלת באשדוד במסגרת הרשות העירונית למאבק בהתמכרויות ואלימות.

מנתוני עלם עולה שבמהלך שנת 2016 עובדי עלם באשדוד פגשו כ-950 בני ובנות נוער, עם כ-400 מהם הם נמצאים בקשר קבוע, רציף ומתמשך במשך השנה. כ-60 אחוז מהפונים הם נערים ו-40 אחוז נערות.
על פי המידע שנאסף בעמותה, בשנה החולפת נרשמה עלייה משמעותית בשימוש בסמים על בסיס מזדמן וקבוע. מדובר גם בקנאביס – שהשימוש בו התרחב גם בין כותלי בתי ספר וגם בקרב ילדים ונערים בכיתות ז’ וח’ – וגם בסמי מסיבות וחומרי הזיה אחרים.
מנתוני עמותת עלם עולה עוד שבאשדוד יש יותר מבעבר דיווחים בנושאי מיניות. מדובר על דיווחים שנוגעים גם ליחסי מין מרצון, אך גם להבדיל לעבירות מין. יש גם יותר דיווחים על זנות וניצול מיני ברחוב ובבתים. חלה עלייה גם בדיווח של בני נוער על עוני, ויש לא מעט צעירים שדיווחו על רעב ממשי.

אילוסטרציה, נוער בפארק. צילום: ניר שמול

לדברי מנהלת מרכז הפוך על הפוך של עמותת עלם באשדוד עינב עדן-ממן: “העיר לוקחת אחריות על הנוער שלה בקיץ. מציעים אלפי משרות לחבר’ה הצעירים, יש אירועים, ישנה ‘עיר הנוער’. זו אמירה. בקיץ יש יותר התנסות מצד הנוער וניסיון לבדוק גבולות, אבל העיר אינה חוששת, אלא מביטה למציאות בעיניים, נערכת ופועלת עם שורה של מענים”.
עדן-ממן מסבירה: “אנחנו מחויבים לשמור על סודיות, אלא אם מדובר במצבים שחלה עליהם חובת דיווח על פי חוק הנוער. לכן אם נער או נערה מעדיפים להיות אנונימיים או בזהות בדויה, כי ככה יותר קל להם להיפתח ונוח לשתף, זה בסדר. אם יש חשש שקטין או קטינה נפגעו או נמצאים בסכנה, משתפים פקידת סעד או את המשטרה”.
יש מקרים של סכנת חיים?
“כן. לדוגמה נער ששתה לשוכרה בצורה מטורפת בל”ג בעומר בטיילת י”א לאחר שהקיא כמה פעמים ונמצא בהכרה מעורפלת. סביבו הייתה חבורה של בני נוער שאומרים: ‘הכול בסדר, אנחנו שומרים עליו’. אבל הוא היה בסכנה. הזמנו אמבולנס, והוא פונה מיד לטיפול. מי יודע מה היה קורה אם לא היינו מגיעים לשם”.
יש תופעות חדשות?
“לא. מה שאולי חדש זה שבנושא השימוש בסמים יש אווירה ציבורית סביב הלגליזציה שיותר מאפשרת”.
זה גרם לעלייה בשימוש בסמים?
“לדעתי כן. נתקלנו גם בבני נוער בגיל 12 שמדווחים שהתנסו והשתמשו”.
מה מעסיק היום את הנוער?
“יש טרנדים, יש גלים. יש תקופות שאנחנו יותר נחשפים למחשבות וניסיונות של אובדנות, יש תקופות שמרבית הפניות הן סביב מיניות – גם לגבי יחסי מין, גם בעניין של זהות מינית ולהבדיל בעניינים של תקיפה מינית. יש זמנים שבעיקר מדברים איתנו על סמים, ויש כאלה שבהם הדברים הבולטים הם מה שקשור לשיימינג ובריונות ברשת, קבוצות שנאה והחרמות, אבל גם לימודים”.
ראש תחום נוער בחברה העירונית לתרבות הפנאי מזל שאלתיאל אמרה: "הטמעת עיקרון הרצף החינוכי בעיר בא לידי ביטוי גם בעבודה המתמשכת של צוותי עלם, כמו גם צוותים נוספים, של תחום הנוער, בתקופת הקיץ. מתוך הבנת חשיבות העניין, תחום הנוער כולו עובד בשיתופי פעולה פוריים ואיכותיים עם שאר השירותים העירוניים כדי למקסם את ולהגדיל את המענים בקיץ לנוער, החל ממענים תעסוקתיים בבקרים, דרך פעילות אחר הצהריים בתנועות וארגוני הנוער וכלה במסיבות, הופעות ומפגשים בשעות הערב והלילה".

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשדוד"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר