מזל טוב. צילום: אילוסטרציה

הורים חדשים? את המאמר הבא אתם חייבים לקרוא

מחלקת יולדות בבית החולים אסותא תפתח בקרוב, בינתיים דאגנו לכם לטיפים ששווים זהב מסיגל פולר- פוסט פארטום דולה ויועצת שינה בשיטת 'לילה טוב'

פורסם בתאריך: 14.9.17 10:17

     

מזל טוב! אתם הורים! מרגע זה כל הסביבה מתחילה להפחיד אותנו לגבי כל מה שצפוי לנו בהמשך, רגעים ומשברים מאיימים כדוגמת גזים, משבר ארבעת החודשים, קפיצות גדילה, גיל שנתיים האיום ("טריבל טו") ועוד.
לצערי לא באתי עם בשורה מרעישה, המשברים אכן קורים (אף אחד לא הבטיח לנו שלגדל ילדים זה קל) אך מדובר לרוב במצבים שניתן לדעת מתי אמורים לקרותוללמוד מה הולכות להיות "תופעות הלוואי" שלהם. חשוב להבין מה עומד מאחורי כל משבר כזה מבחינה התפתחותית, מה עובר על הילד, מדוע זה קורה וכיצד ניתן להתמודד בצורה הטובה ביותר.

כתבה זו תתמקד במשבר ארבעת החודשים כי הוא נוגעלשנת התינוקות, נושא שממילא רגיש אצל רוב ההורים לתינוקות בגילאים אלו ובכלל.
החדשות הטובות הן שהמשבר לא מופיע אצל כל התינוקות אך כאשר הוא יקרה זה יהיה בין גיל שלושה לחמישה חודשים.

למרות כל הסברות, ההשערות והתירוצים יש סיבה פיזיולוגית למשבר הזה, ולא, עין הרע מהשכנה, היא לא הסיבה…
זוהי תקופת המעבר בין חוסר בשלות פיזיולוגית להירדמות עצמאית לבין התחלת הבשלות להירדמות עצמאית. זאת אומרת, עד גיל ארבעה חודשים התינוק צריך עזרהמאיתנו כדי להירדם, כי פשוט אין לו את היכולת לעשות זאת לבד. מגיל ארבעה חודשים ומעלה העזרה שלנו היא כבר הרגל, הופכת לתלות לה התינוק זקוק כדי להירדם.

"משבר ארבעת החודשים יחלוף בסופו של דבר" צילום: אילוסטרציה

אם נפשט זאת, משמעות המשבר היא שהתינוק מתחיל לפתח עמידות לעזרה שלכם בהרדמות שלו. עמידות אומרת שדבר שהשפיע בהתחלה לא משפיע יותר בהמשך.בדיוק כמו עם תרופות, מינון נמוך ישפיע ויעזור בהתחלה אך בהמשך נזדקק למינון גבוה יותר מאותה תרופה. באותו אופן, שיטת ההרדמה שאתם והתינוק רגילים אליה תצליח להרדים את התינוק בזמן ארוך יותר מזה שהייתם רגילים אליו עד כה.

העמידות מתפתחת בהדרגה בשלושה שלבים; בשלב הראשון, ההרדמות הולכות ומתארכות. בשלב השני, מספר יקיצות הולך וגדל. ובשלב השלישי נראה חלונות עירותבאמצע הלילה, תינוקות שערים חצי שעה ואף הרבה יותר במהלך הלילה. השלבים לרוב מופיעים לפי הסדר. אצל תינוק שמראש היה קשה להרדימו ולא יישן טוב המצב יחמיר, ההרדמות יהיו ארוכות אף יותר משהיו ולעיתים גם מלוות בבכי רב ונראה יותר יקיצות במהלך הלילה. ואצל תינוק שעד כה נרדם בקלות וישן טוב ניתן יהיה לראות פתאום קשיי הירדמות.

למשל, תינוק שהיה נרדם על הידיים תוך עשר דקות, עם תחילת המשבר יזקק לקפיצות חזקות על הידיים וייקח לו חצי שעה להירדם. תינוקת שהתרגלה להירדם בקפיצות על כדור פיזיו תתקשה להיכנס לשינה ונראה הורים מקפצים במשך שלושת רבעי השעה כדי להצליח להרגיעה ולהרדימה. או תינוק שהיה רגיל לישון לילה רצוף והתחיל לקום בין פעמיים לארבע במהלך הלילה.

כמו כל משבר גם משבר ארבעת החודשים יחלוף בסופו של דבר. חשוב להקפיד לא להכניס "הפתעות" חדשות כאשר התינוק פתאום מתעורר. יצא לי לפגוש לא מעט הורים שהתינוק שלהם כבר היה ישן לילות רצופים, אך עם הופעת המשבר כשהוא התחיל להתעורר בלילה ההורים הניחו שהוא רעב ונתנו לו אוכל. מה שבעצם גורם לתינוק לקום יותר פעמים במהלך לילה כי הוא מצפה לקבל אוכל בכל פעם. וכך הלילות הופכים לקשים ומאתגרים יותר. תזכרו שאם התינוק לא רגיל לקבל אוכל באמצע הלילה אז הוא לא מצפה לו גם עכשיו, המשיכו להרגיע ולהרדים אותו מבלי לנסות דברים חדשים, ככל שתהיו עקבייםיותר כך זה יחלוף מהר יותר.

החל מגיל חמישה חודשים ניתן ללמד את התינוק הירדמות עצמאית ולהתחיל לגמול אותו בהדרגה מכל גורמי התלות להם הוא זקוק כדי להירדם. לפני כן הוא לא בשל לכך וזקוק לעזרה שלכם. אני ממליצה שבכל תהליך למידה שתבחרו לעשות עם התינוק הקפידו להיענות לבכי שלו, זוהי צורת התקשורת ודרכו היחידה להתבטא ולקרוא לכם. תפקידכם כהורים הוא להשרות עליו בטחון, רוגע ושלווה עד שילמד להירדם בכוחות עצמו.

תתרגלו לישון. צילום: אילוסטרציה

סיגל פולר– פוסט פארטום דולה ויועצת שינה בשיטת 'לילה טוב'.

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשדוד"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר