המשרד להגנת הסביבה הודיע על הטלת קנס בסך 7,129,500 שקל על חברת בית זיקוק אשדוד, בעקבות הפרות בתנאי היתר הפליטה. הקנס הוטל לאחר שהתגלו חריגות בזיהומי אוויר בשטח המפעל, שפועל באזור התעשייה הצפוני באשדוד.
שרת הגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה בעקבות המהלך: "המזהם משלם – העיצום הכספי שהוטל על בית זיקוק אשדוד מעביר מסר חד וברור שכל מפעל נדרש לעמוד בדרישות החוק לשמירה על איכות האוויר ובריאות הציבור. המשרד ימשיך לפעול בנחישות כדי שכל גורם מזהם יישא באחריות".
הפרות מרובות ב-2022
הפרות התנאים בהיתר הפליטה של בית הזיקוק התרחשו במהלך שנת 2022, אז התגלו חריגות ברמות מזהמי האוויר TOC ו-CO בארובות המפעל, שנדגמו הן על ידי המשרד להגנת הסביבה והן על ידי המפעל עצמו. בנוסף, באירוע נוסף בחודש ספטמבר, התגלו חריגות במערכת הניטור הרציף של מזהם SO2, ובמהלך אוגוסט וספטמבר נצפו שני מקרים של פליטת עשן שחור הנראה לעין בלפיד בית הזיקוק – אירועים המהווים הפרה של תנאי היתר הפליטה.

בית הזיקוק באשדוד. צילום: אילן אסייג
רעות רבי, מנהלת אגף מניעת זיהום אוויר ואסבסט במשרד, ציינה: "המשרד להגנת הסביבה מטיל עיצום כספי משמעותי על חברת בית זיקוק אשדוד שהפרה את תנאי היתר הפליטה שניתן לה. עמידה בהוראות היתר הפליטה היא חובה חוקית, ואנו ננקוט בכל האמצעים כדי להבטיח שמפעלים עומדים בדרישות ומפחיתים את זיהום האוויר".
הליך אכיפה וצמצום הזיהום
בעקבות החריגות, נערך שימוע לבעלי המפעל על ידי מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, אמיר זלצברג, שבסופו הומלץ להטיל עיצום כספי כבד. ההמלצה התקבלה על ידי המנהלת רעות רבי, שהחליטה להטיל את הקנס על החברה. בנוסף, המשרד הוציא צו מנהלי להפחתת הזיהום, ובית הזיקוק החל בימים אלו בהתקנת מחמצן תרמי להפחתת פליטות התרכובות האורגניות ממסוף הדלקים.
בית זיקוק אשדוד הוא מפעל לזיקוק נפט גולמי הכולל תחנת כוח, חוות מכלים, מכון טיהור שפכים ומסוף לניפוק דלקים, והוא פועל תחת היתר פליטה מחודש שניתן במאי 2022.
רוצים להישאר מעודכנים?
הקליקו כאן לאפליקציית "כאן דרום – אשדוד"