תיעוד המצב אתמול בגנים באשדוד

מי שומר על הילדים שלנו?

בגנים רבים בעיר הופסקה השנה השמירה, ובהיעדר אבטחה מספקת ההורים מודאגים. הקב"ט העירוני אריה איטח: "השנה העירייה החליטה לא לממן כיוון שאין אתרי בנייה צמודים"

פורסם בתאריך: 18.9.17 10:28

     

תרחישי אימה או מציאות עגומה? בתחילת החודש פורסם ב'ידיעות אחרונות' כי שני דרי רחוב שהו 20 דקות באשכול גנים בת"א ללא הפרעה. כמה ימים לאחר מכן נעצר צעיר שהסתובב עם סכין סמוך לאשכול גנים ברחוב ליסין. במקרה נוסף: עובד זר שהה בגן במשך דקות ארוכות. הרקע לכל המקרים: החלטת העירייה לוותר על אבטחת הגנים. ודין אשדוד כדין תל אביב, וההורים? כועסים. משיחות שנערכו עם עשרות הורים לילדים בגנים שונים ברחבי העיר עולה תמונה דומה: בשעות הבוקר שער הגן פתוח לכל דורש, ולאחר מכן השער שוב נפתח עם תום יום הלימודים ותחילת הצהרונים, בחלק מהגנים תיעדו הורים את השער פתוח גם במהלך שעות היום. התוצאה? הילדים נותרים חשופים לאיומים חיצונים כאשר הגננת היא האמונה הבלעדית על ביטחונם.

אשכול הגנים במרינה

"מי ישמור על הילדים שלנו?" את השאלה הזו שאלו עשרות הורים מודאגים שהתפלאו לגלות כי גני ילדים שעד לשנת הלימודים הנוכחית תוגברו באמצעות מאבטח/ת בכניסה, נותרו ללא שמירה. מדובר במוסדות חינוך ייעודיים לגיל הרך, קרי ילדים בני 3 עד 6 שנים, הרי שאפשר להניח שילדים אלו הינם חסרי ישע וחסרי יכולת אמיתית להגן על עצמם, לשמור על עצמם ולהתריע כאשר הם מזהים סכנה או תרחיש בעייתי. גני הילדים, ברובם המוחלט, מאכלסים אוכלוסייה מגוונת והטרוגנית של ילדים, אשר חלקם מגיעים, לעיתים, ממשפחות בעייתיות, גדלים לתוך סכסוכי משמורת וזוגיות, נמצאים במצבי סיכון ויכולים לעמוד, בשעות פעילות הגן, בפני סכנה של חטיפה, לקיחה בלתי חוקית על ידי הורה או בן משפחה שאינם אפוטרופוסים ואינם רשאים לעשות כן או, בהנחה שמדובר על עניינים הקשורים ברקע פלילי, גם בפני מטעני דמה או אמת המונחים ברחבי הגן ואמורים לזרוע בהלה, נזק לרכוש או, חמור מכך, נזק פיזי.
מאבטחי גני ילדים אמורים גם להגן על הילדים מפני פדופילים ועברייני מין אשר, בשל סטיותיהם המיניות, רואים במוסדות חינוך, ובעיקר במוסדות חינוך לגיל הרך, הזדמנות קורצת למימוש נטיות אלו. והאלמנט האחרון הנוגע לחשיבות מאבטחי גני ילדים הוא היכולת שלהם לסייע ולנהל תרחישי ומצבי חירום כגון שריפה משתוללת, רעידת אדמה או פינוי מיידי בשעת הצורך, דברים שלצוות הגן, לרוב, אין את היכולת המקצועית, המבצעית ואת הפנאי לנהל אותם בשל אחריותו לילדים ולהישארותם תחת השגחתו. אמא לילד בגן "שירת הים" ממוקם במרינה ל'כאן דרום': "החשש העיקרי הוא חדירה של כל האחד מהרחוב. אמנם סיימו את הבנייה של בית הכנסת שמימין לגן אך הרחוב הומה והכביש סואן. שני צעדים מחוץ לשער וחלילה ילד שברח עלול להיפגע. מדובר בילדים מגיל 2 ו9 חודשים עד גיל 5 וחצי, מיותר לציין שחלקם לא מודעים לסכנות. שמירה מציבה עוד אמצעי סינון לילד שברח או עובר אורח שרוצה להיכנס. גננות לא צריכות להיות עסוקות בפתיחה וסגירה של שערים. מה שמשאיר את הגן עם צוות חסר ולו ל-5 דקות".
גנים נוספים בהם הייתה שמירה וזו הוסרה, נמצאים לטענת ההורים בסמוך לאתרי בנייה הם גן הסיטי ברחוב העצמאות, וגנים שסק ושזיף ברובע ט"ז.
אז מי כן זכאי לשמירה?
רק אשכולות גני ילדים גדולים במיוחד מאובטחים על ידי שומר וכך גם בגני ילדים באזורים רגישים במיוחד, וזאת ורק בתנאי שהמשטרה דרשה הצבת מאבטח בגן או שהרשות המקומית החליטה לעשות זאת. בכל מקרה, העסקת המאבטח היא באחריות הרשות המקומית. בשאר הגנים, ההנחיה קובעת לא להציב מאבטח או שומר בגנים. לפי תקנות בנושא של משרד החינוך "ככלל אין אבטחה צמודה בגני הילדים, להוציא גני ילדים ואשכולות גני ילדים שאושר להם מאבטח על ידי משטרת ישראל ועל פי החלטתה".

בשנת 1995 החליטה הממשלה כי משטרת ישראל תהיה אחראית לאבטחת מוסדות החינוך וגם את גני הילדים. בנוסף, הוחלט אז כי הגננות הן האחראיות על ביצוע הנחיות הביטחון שיעבירו אליה משטרת ישראל ורכזי הביטחון ברשויות המקומיות. ההוראות קובעות שהגננת אחראית במסגרת תפקידה לבצע גם סריקה ביטחונית בחצר הגן וגם מחוץ לגדר החיצונית בגן ובאזור המשחקים לפני פתיחת הגן בכל בוקר. כשהמשטרה אחראית על ביצוע סיורים שגרתיים באזור הגן. במקום מאבטח, קבעה הממשלה שיש להתקין אינטרקום בכניסה לגן שאמור להישאר נעול בכל הזמן, ולהיפתח רק בהוראת סגל הגן.
שוחחנו עם קב"ט עיריית אשדוד אריה איטח:

אריה, מה השתנה השנה בכל האמור לאבחת גני הילדים?
"לא השתנה. אין שמירה בגני הילדים על פי החוק. משטרת ישראל לא מאפשרת שמירה בגני הילדים. נקודה".

אז איך היו גנים בהם הייתה אבטחה והוצב שומר/ת בכניסה?
"העירייה מימנה זאת בעקבות החלטה שקיבלה בנושא. השנה העירייה החליטה לא לממן כיוון שאין אתרי בנייה צמודים".

ההורים טוענים שאתרי הבנייה עומדים שרירים וקיימים
"ההורים יכולים לטעון מה שהם רוצים, יש מפקד משטרה ויש קב"ט עירוני שמחליטים. אנחנו לוקחים את האחריות על כל דבר שאנחנו מחליטים"

איטח הוסיף ואמר: "יש נוהל של בתי ספר עם סמל מוסד חינוך למאה תלמידים ומעלה מעבר לזה, אנחנו לא חייבים לתת שום דבר אלא אם כן תהיה הערכת מצב ויחלטו שהזמן והתקופה והאירועים מחייבים. אנחנו נותנים מענה לגנים על פי החלטת ממשלת ישראל ומשרד לביטחון הפנים על ידי ניידות הביטחון הפזורות בעיר בשישה אזורים. זמן תגובה והגעה בין 4 ל 6 דקות".

עוד נאמר: "תקציב האבטחה לגנים היה תקציב של הסוכנות היהודית שהפסיק לפני שלוש שנים, משטרת ישראל החליטה להשאיר באשכולות שנקבעו את השמירה. החל מהשנה עשינו הערכה מחודשת והחלטנו שלא צריך, אם מישהו יתקצב ויחליט אחרת- נעשה זאת"

עיריית אשדוד: "אבטחה בגני הילדים באשדוד נעשית בהתאם לתבחיני משטרת ישראל ולתקנים שהיא קבעה כאתרים הדורשים אבטחה, ובהתאם לחוזר מנכ"ל הקובע כי אין אבטחה צמודה בגני ילדים למעט אלו שקבעה המשטרה על פי שיקוליה. יחד עם זאת אגף הביטחון העירוני בוחן מעת לעת הצבת מאבטחים סטאטיים בגני ילדים בהתאם לצורך.
יודגש כי ניידות הביטחון העירוני מסיירות באופן קבוע בין מוסדות חינוך, בשעות הפעילות החינוכית משעה 07:00 ועד שעה 15:00, וזמינות לתת מענה מיידי לכל קריאה". כמו כן לטענת העירייה אין חיוב לאבטחה באשכולות גנים בהם נמצאים מעל 100 תלמידים וכאמור " הרשות המקומית פועלת ע"פ החלטת קצין האבטחה של המשטרה".

משרד החינוך: "אבטחת מוסדות ציבור מתבצעת בהתאם להנחיות המשרד לביטחון פנים/ המשטרה".

משטרת ישראל:"האחריות אם תהיה השגחה או לא זו החלטה של המשרד לביטחון פנים. האחריות של המשטרה היא בהנחיית האבטחה באשכולות גנים שכבר נקבע על פי המשרד שתהיה שם שמירה".

ועד ההורים העירוני: "אנו פועלים בנושא"

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשדוד"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר