בחינות בגרות בתיכון. צילום: אילן אסייג
בחינות בגרות בתיכון. צילום: אילן אסייג

עתידות: בקרוב תלמידי בתי הספר באשדוד ידעו אנגלית מדוברת

שר החינוך הציג תוכנית לתגבור לימודי האנגלית בישראל משלב בתי הספר היסודי ועד לסיום התיכון. התוכנית שנאמדת בהשקעה של כ-70 מליון שקל בשנה כוללת יעדים להגדלת מספר הנבחנים ברמה של 4-5 יחידות בבגרות (70%) והתמקדות בלימודי אנגלית מדוברת על ידי תוספת שעות לימוד, גיוס מורים חדשים והכשרתם, ושינוי שיטות הבחינה נפתלי בנט: "גדל פה דור שלמד לשנן present simple, אני רוצה שיגדל פה דור שילמד לדבר באנגלית"

פורסם בתאריך: 31.8.17 09:55

     

החל מהשנה הקרובה מערכת החינוך תעבור לאנגלית מדוברת. לשם כך, גיבשו במשרד החינוך את תכנית Give me five שתיכנס לבתי הספר כבר בשנת הלימודים הקרובה. שר החינוך, נפתלי בנט: ״החל מהשנה הקרובה מערכת החינוך תעבור לאנגלית מדוברת. לשם כך, גיבשנו את תכנית Give me five שתיכנס לבתי הספר כבר בשנת הלימודים הקרובה. מיסודי ועד תיכון, תלמידי ישראל יחלו לפתח מיומנויות בשפה האנגלית ויקבלו כלים על מנת לדעת כיצד להתבטא. בעולם הגלובאלי של היום, לתכנית זו יש חשיבות מכרעת בקרב עתיד ילדינו.  גדל פה דור שלמד לשנן present simple, אני רוצה שיגדל פה דור שילמד לדבר באנגלית. כשם שהצלחנו עם התכנית הלאומית לחמש יח״ל מתמטיקה, אין לי ספק שנצליח גם בתכנית לקידום אנגלית מדוברת בבתי הספר".

מקדמים אנגלית מדוברת

ü                     חדש בבגרות! בחינות בגרות בעל-פה: בחינה באמצעות הסקייפ או בחינה מתוקשבת

ü                     קורס לאנגלית מדוברת לכל תלמיד בכיתה י'

ü                     חדש במיצ"ב! בחינות בעל פה לתלמידי כיתות  ח'

ü                     כיתות ז' –  תוספת של שעת לימוד שתוקדש לאנגלית דבורה

ü                     כיתות ט' – הרחבת מועדון הדיבייט ותחרויות ארציות

ü                     כיתות ד', ה' ו' – ספריות כיתתיות באנגלית כבסיס לשיפור הקריאה ולשיח דבור

ü                     התמקצעות של מורים: קהילות מורים לקידום הוראת השפה הדבורה

מגדילים את האנגלית המוגברת לבגרות

ü                     70% מקרב כלל תלמידי התיכון יבחנו בבגרות מוגברת –  4 ו- 5 יחידות לימוד

ü                     "תכנית סולמות" –  תוספת של 2,000 שעות להזנקת תלמידים בין יחידות הלימוד.

חיזוק איכות ההוראה

ü                     גיוס של עוד 1,000  מורים מקצועיים לאנגלית מהארץ ומחו"ל

ü                     גיוס של 950 תומכי הוראה מהארת ומחו"ל  – דוברי אנגלית רהוטה

ü                     מתן מלגות בהיקף של 21,000 ₪ לגיוס סטודנטים להוראת האנגלית

ü                     העלאת רף הקבלה ללימודים במכללות במסלול אנגלית

ü                     סדנאות ייעודיות למורים חדשים לאנגלית

שר החינוך, נפתלי בנט, הכריז הבקר, ד', כי  בשנת הלימודים הקרובה, תשע"ח, תחל לפעול במערכת החינוך התכנית הלאומית לקידום הוראת האנגלית. התוכנית כוללת שורה רחבה של רכיבים שיוחלו על בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והחטיבות העליונות, כאשר התכנית נשענת על שלושה נדבכים מרכזיים: 1.  קידום השפה הדבורה – השפה האנגלית הדבורה תהיה נגישה לכל תלמידי ישראל, כדי שאלה  יהיו מסוגלים להשתמש בשפה למטרות מגוונות: פרטיות, תעסוקתיות, ציבוריות ואקדמיות. לשם מימוש מטרות אלו, יינתן דגש חזק על חיזוק תחושת המסוגלות, הביטחון העצמי והיכולת לקשור בין תחומים שונים בעזרת מרכיב השפה. 2. הצבת יעדים לשם הגדלת מספר התלמידים הלומדים במסלול מוגבר כדי לאפשר ליותר ויותר תלמידים להיכנס בשערי האקדמיה. כיום קיים חוסר מיצוי פוטנציאל של מספר התלמידים ברמות השונות. 3. חיזוק איכות ההוראה כדי ליצור תשתיות איתנות של הוראה ולמידה.

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב: "התכנית הלאומית מביאה בשורה פדגוגית חדשנית, שכן היא כוללת רכיבים רבים שלא היוו חלק ממערך ההוראה של בתי הספר. הרכיבים כוללים מיקוד בפיתוח של מיומנויות חדשות של שפה חדשה העוסקת בשיח הדבור שלה, כאשר הם ישולבו כחוט השני בכל שלבי החינוך החל מהיסודי ועד לחטיבה עליונה.  לשם הטמעת המיומנויות, נדאג שכבר בשלב החינוך היסודי תלמידים יקיימו שיח באנגלית באמצעות קריאת ספרים שנרכוש ונציב בתוך כיתות הלימוד. התלמידים ישתפו את חבריהם לכיתה בחוויות האישיות שלהם מספר הקריאה, כאשר כל השיח יתקיים בכיתה באנגלית. בחטיבה נפתח את מועדוני הדיבייט ולקראת הבגרות, כל תלמיד יחוייב בבגרות מדוברת. אני מאמין שכך המעטפת הזו תעצב בוגר עם מיומנויות שיסייעו לו להשתלב בתוך העולם הגלובלי המשתנה".

כאמור, התכנית הלאומית כוללת שלושה נדבכים מרכזיים: אנגלית מדוברת, הגדלת יעד הניגשים לאנגלית מוגברת בבגרות וחיזוק איכות ההוראה.

  1. מקדמים אנגלית מדוברת

כיתות יא-יב: חדש בבגרות! בגרות באנגלית מדוברת באמצעות הסקייפ או באמצעות (1,500 תלמידים)

  • החל משנת הלימודים הקרובה, תשע"ח, בחינת הבגרות באנגלית בעל פה תשתנה הן בהיבט של התוכן והן בהיבט הטכנולוגי. לרשות בתי הספר יעמדו כלים חדשים להבחנות על פי בחירתם: סקייפ- שיחה של התלמידים עם בוחנים או בחינה מתוקשבת – בה התלמידים יידרשו להתייחס לסרטון שיראו ועליו יגיבו בעל פה באמצעות הקלטת תשובותיהם. הבחינות מאפשרות לתלמידים בכל רמות הלימוד לתרגל שפה דבורה בסיטואציות רלוונטיות לחיי היום יום שלהם. הבחינות החדשות הותאמו לסטנדרטים בינלאומיים.

בשנת הלימודים הקודמת, תשע"ז, התקיים פיילוט ראשון באמצעות הסקייפ והבחינה המתוקשבת כדי לבחון את יישום הטכנולוגיות הקיימות בפיילוט השתתפו כ- 350 תלמידים. התלמידים והמורים הביעו שביעות רבה מן הבחינה המעודכנת.  בשנה הקרובה יורחב הפיילוט ל-1,500 תלמידים בבתי ספר בכל רחבי הארץ ברמת 4-5 יח"ל, עד להטמעה מלאה בכל התיכונים בשנת הלימודים תש"פ (2020). בשנת הלימודים הבאה, תש"פ הבחינה תכנס במתכונת של פיילוט לרמה של 3 יחידות לימוד, עד להחלה מלאה של התכנית למסלול זה בשנת הלימודים תשפ"א (2021).

כיתות י': חדש! קורס של 30 שעות באנגלית מדוברת לכל התלמידים

  • בשנת הלימודים המשרד ינגיש את השפה הדבורה ומיומנויות השיח באנגלית לכל תלמידי כיתות י' (כ- 120,000 תלמידים) באמצעות קורס ממוקד של 30 שעות. במסגרת הקורס יקבלו התלמידים  כלים וזמן תרגול במגוון פעילויות  ובפורמטים שונים ( קבוצות קטנות, זוגות, הצגות אישיות). השיעורים יינתנו בתוך בתי הספר, ולאחר שעות הלימודים על ידי מורים ואנשי מקצוע השולטים היבט בשפה האנגלית. הקורס ילווה בתכנית לימודים מיוחדת וכן בעזרי למידה.

הקורס יעניק לילדים את היכולת ליצור שטף דיבור, תחושת מסוגלות לקיים שיח שוטף באנגלית.

כיתות ח': חדש במיצ"ב! בחינות בעל פה מתוקשבות

  • במהלך שנת הלימודים הקרובה, תשע"ח , יפתחו צוותי הראמ"ה יחד עם צוותי המקצוע של המשרד מתכונת לבחינה מתוקשבת בעל פה, כאשר בשנת הלימודים תשע"ט המבחן ייצא לדרך, במתכונת של פיילוט ב- 30 בתי ספר, ובשנה שלאחריה (תש"פ) היא תורחב ל- 250 מוסדות חינוך. עד לשנת הלימודים תש"פ היא תוחל על כל המערכת. הבחינה תיועד לתלמידי כיתות ח' בחטיבות הביניים, אשר ייבחנו בבחינות המיצ"ב. המשרד יערוך התמקצעות למורים לקראת הכנת התלמידים לבחינות אלה.

כיתות ז': בתי ספר יקבלו תוספת של שעות לימוד אנגלית מדוברת  – "בואו נדבר"- Let's Talk (447 בתי ספר, תוספת של 1,000 שעות לימוד)

  • המשרד יקצה לכיתות ז' תוספת של שעה שבועית כדי לפתח בקרב התלמידים מיומנויות לשיח דבור, חיזוק  הביטחון ויצירה של שטף דיבור המאפשר לתלמיד לשאת דברים בפני חבריו לכיתה. תכנית זו תחל לפעול בשנה הקרובה (תשע"ח) ב- 447 חטיבות ביניים. בתשע"ט תורחב התכנית לעוד 110 בתי ספר, כך שבסך הכל יכללו בה 557 מוסדות חינוך.

התכנית תכלול תרגול של שיח באמצעות מונולוגים, עבודה בזוגות והתנסות חווייתית. במקביל, המשרד ישביח את הוראת השפה הדבורה בפיתוח המקצועי למורים. במסגרת זו המורים יקבלו כלים לניהול כיתה בחלוקה לקבוצות וזוגות כדי לאפשר מתן הזדמנויות לשיח באופן מיטבי וחומרי למידה להוראת שפה דבורה.

חומרי הלמידה יכללו שלושה מרכיבים: Readers Theater- המחזת סיפורים  בעזרת אמצעיים דרמטיים של אינטונציה ודגשים קוליים להגברת השטף בקריאה ודיבור, יחידות הוראה סביב ניתוח קטעי Ted talks ובשלב האחרון, הרצאות קצרות של תלמידים בעזרת אמצעי המחשה באורך של עד 5 דקות.

כיתות ט': הרחבת  מועדון הדיבייט בכיתות ט' והשתתפות בתחרויות ארציות (130 בתי ספר)

  • המשרד  יפעיל בשנה הקרובה (תשע"ח) 130 מועדוני דיבייט באנגלית לתלמידי כיתות ט', בכל רחבי הארץ.

הדיבייט מאפשר לתלמידים לתרגל אנגלית בצורה אקטיבית ואפקטיבית תוך פיתוח מיומנויות שפה דבורה. בנוסף, הדיבייט  מפתח חשיבה ביקורתית,  מקדם הבנה וקבלה של דעות אחרות והוא משמש כלי להבנת נושאים גלובליים ואקטואליים. באמצעות לימוד דיבייט, רטוריקה וקיום תחרויות בין בתי ספר מושם דגש על סובלנות והקשבה מתוך נקודת הנחה כי "לכל מטבע יש שני צדדים" והדרך הטובה ביותר להבין את מהותו של כל נושא, היא דיון בהיבטיו השונים. התכנית תורחב בתשע"ט ל- 200 מועדוני דיבייט.

כיתות ד'—ו': ספריות כיתתיות חדשות באנגלית בבתי הספר היסודיים (250 בתי ספר)

  • התכנית תכלול הקמת ספריות אנגלית בכיתה ב- 250 בתי ספר יסודיים ברחבי הארץ, במסגרתן תלמידים יוכלו להשאיל ספרים, לקרוא ולהציג את העלילה בפני הכיתה באמצעות שיח או עבודה בזוגות, שלשות או פורמטים אחרים. באמצעות התכנית תינתן הזדמנות לכל תלמיד  להיחשף לשפה, לתרבות ולספרות אנגלית, להעצים את יכולת הקריאה וההתבטאות בכתב ובעל פה בשפת האנגלית, להרחיב את אוצר מילים ולחזק את תחושת המסוגלות בקריאה שוטפת באנגלית. יישום התוכנית ילווה על ידי מדריכים ארציים ומחוזיים מטעם הפיקוח לאנגלית. בשנת הלימודים תשע"ט התכנית תורחב לעוד 250 בתי ספר והיא תעמוד על 500.

לשם תרגול השפה הדבורה, שטף הדיבר והדיוק של השפה, המשרד יקצה לכל בתי הספר היסודיים תוכן דיגיטלי לרכישה. בתוכן הדיגיטלי:

  • סרטונים
  • אפליקציות לתרגול אתרי אינטרנט אשר יוגדרו על ידי הפיקוח להוראת האנגלית
  • משחקים לתרגול עצמי
  • ספרונים מקוונים
  1. מגדילים את האנגלית המוגברת לבגרות

תכנית "סולמות"-  קביעת יעדים חדשים לגידול שיעור הלומדים 4 ו- 5 יחידות לימוד באמצעות הזנקת תלמידים מרמה נמוכה לרמה גבוה

  • במסגרת "סולמות" יעניק המשרד לחטיבות העליונות בעבור תלמידי כיתות י, יא ו- יב תוספת של 2,000 שעות לימוד, לשם הזנקתם מהיחידות הנמוכות ליחידות גבוהות יותר, כך שתלמיד אשר לומד במסגרת של 4 יחידות יעבור ל- 5, ותלמיד אשר לומד במסגרת של  3 יחידות לימוד יעבור ל- 4 יחידות. כמו-כן, תלמיד אשר לא נבחן כלל באנגלית ישובץ במסלול של 3 יחידות לימוד. בעניין זה יצויין כי המשרד יתמקד ב- 20 מח"טים כדי לאתר את התלמידים שאינם נבחנים כלל באנגלית ולשבצם במסלול בגרות.

בהתאם לזאת, קבע שר החינוך בנט, כי בתוך ארבע שנים, כ- 70% מקרב כלל תלמידי התיכון ילמדו ברמה מוגברת, של 4 או 5 יחידות לימוד (מצ"ב הגרף) יעד זה יגדיל את שיעור התלמידים אשר ישתלבו בהשכלה הגבוהה ויגדיל את סיכוייהם להשתלב בעולם המדע, הטכנולוגיה הרוח והחברה.

תוספת השעות מלוות בחומרי למידה ייעודיים כדי לחזק את מיומנויות הלמידה, הבנת הנקרא והכתיבה ולמקד את הלמידה לקראת בחינות הבגרות.

חומרי העזר להוראה לתכנית זו יחולקו למורים במסגרת כנסי מורים והם אף מפורסמים באתר הפיקוח להוראת האנגלית: https://sites.google.com/site/sulamotladders/home . כמו-כן, המשרד יתמקד ב- 20 מח"טים כדי לאתר את התלמידים שאינם נבחנים כלל באנגלית ולשבצם במסלול בגרות.

  • במסגרת "חונכות וירטואלית" – 1,500 תלמידים בכיתה י"א  יקבלו שיעורי תגבור אינטרנטיים על ידי סטודנטים מצטיינים בעלי גבוהה באנגלית.

 

  1. חיזוק איכות ההוראה

גיוס של 1,000 מורים מקצועיים

  • המשרד רואה במורים את עמוד השדרה של התכנית הלאומית, ועל כן הוא ישקיע בהכשרתם ובגיוסם של מורים חדשים. בהתאם לזאת, המשרד גייס כ- 1,000 מורים מקצועיים לאנגלית מהארץ ומחו"ל (500 בוגרים של ממכללות ואוניברסיטאות, 300 דוברי אנגלית בתוכניות מיוחדות, 150 מורים מחו"ל ו- 50 מורים מהמגזר הערבי אשר ילמדו במגזר היהודי).

גיוס של 950 תומכי הוראה מהארץ ומחו"ל  – דוברי אנגלית רהוטה

  • המשרד  באמצעות שותפים "מסע", "שיעור אחר", "יחד מורים, "ידיד חינוך" ו"פוש" גייסו כ- 950 תומכי הוראה השולטים ברמה גבוהה ביותר בשפה האנגלית. אלה ישולבו בבתי הספר בכל שכבות הגיל. תומכי ההוראה יחלו עבודתם כבר בימים הקרובים, עם פתיחת שנת הלימודים.

הרחבת קהילות המורים – השבחת ההוראה של השפה הדבורה (60 קהילות מורים)

  • קהילות המורים יהוו חממה  לפיתוח מקצועי של מורים מובילים לשפה הדבורה, כאשר מורים אלה יקבלו מגוון של כלים והעשרה, כגון: המחזת סיפורים, משחקי תפקידים ועבודה סביב שירים,  סימולציות, ניתוחי מקרה, רפלקציה  וצפיית עמיתים.

המורים המובילים עוברים הכשרה במספר מסגרות, בהן: כנסים, ימי למידה, ובמרכז  "הלב" לסימולציה באוניברסיטת בר-אילן וכן במרכז הסימולציות במכללת קרית אונו. בשנת תשע"ז השתתפו כ-550 מורים מובילים בקהילות, כאשר בשנת הלימודים הקרובה תשע"ח צפויים להצטרף עוד כ-500 מורים לקהילות ברחבי הארץ. לקראת שנת הלימודים תשע"ט יורחבו הקהילות לעוד 50 מורים מובילים

בהיותן של הקהילות קבוצות החולקות תחומי ידע משותפים, הרי שקהילות המורים לאנגלית דבורה, ירחיבו את הידע שיצברו למורים נוספים ויזמנו חוויה לימודית.  יצויין כי כיום ב- 37 קהילות אנגלית ברחבי הארץ עוסקים המורים בהשבחת ההוראה של מיומנות השפה הדבורה באנגלית עבור תלמידיהם, בין היתר, עזרת בניית תכניות לימודים אישיות בנושא שפה דבורה.

מתן מלגות בהיקף של 21,000 ₪ לגיוס סטודנטים להוראת האנגלית

  • לשם גיוס היון אנושי איכותי, יפעל המשרד לגייס מורים בעלי תואר ראשון ובעלי אנגלית ברמה גבוה. אלה יעברו הסבה מקצועית וישובצו להוראה בבתי הספר. מלגות אלו יוקצו ל- 150 מורים שנמצאו בעלי נתונים גבוהים במיוחד.

העלאת רף הקבלה ללימודים במכללות במסלול אנגלית

  • המועמדים אשר יתקבלו למסלול אנגלית בעל יסודי במכללות להוראה יחוייבו להיות בוגרים שלמדו 5 יחידות אנגלית בבגרות. יצויין, כי עד לשנה האחרונה (תשע"ז) מועמדים להוראה התקבלו למכללות במסלול אנגלית גם עם בגרות של 4 יחידות לימוד. מועמדים אשר יקבלו פטור מאנגלית בבחינה הפסיכומטרית יזכו למלגה בהיקף של 21,000 ₪ למשך לימודיהם (11,000 לדמי לימוד ו- 10,000 דמי מחיה).

החל משנת הלימודים הקרובה כל מסלולי הלימוד לאנגלית במכללות להוראה יעברו בקרת איכות על ידי המועצה להשכלה גבוהה.

סדנאות ייעודיות למורים חדשים לאנגלית

  • בשנת הלימודים הקרובה ייפתח המשרד כ- 20 סדנאות ייעודיות למורים חדשים לאנגלית. במסגרת הסדנאות תינתן למורים מעטפת תמיכה פדגוגית ודיסציפלינארית.

 

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשדוד"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר